събота, 10 ноември 2012 г.

Hot topic?!// СКАНДАЛНО!

Ще ви разкажа за една много пикантна история. Дори ще публикувам снимка на сладки животинчета, само и само, за да ви накарам да прочетете по-нататък.

Бъзикам се, макар, че искам да привлека вашето внимание. Ако публикувам срамни снимки на известна чалгапевица, със сигурност ще получа секунда от времето ви, но в случая ще разкажа за една срамна история, тъжна и нелепа едновременно, която обаче ще остане като черно петно върху националната ни памет.

Сигурна съм, че сте чували за националната астрономическа обсерватория "Рожен".
Това е тяхната интернет страница НАО "РОЖЕН"//NAO "ROZHEN"
Учените от националната астрономическа обсерватория са в ситуация да наблюдават бавния и мъчителен край, тоталния разпад на една българска гордост, на най-големия изследователски център в Югоизточна Европа. 
Националната криза достига до там, че в момента ние, обикновените граждани на България, съвестните, отговорните и мислещи за бъдещето на децата ни, сме едва ли не последния шанс на  НАО "Рожен" - за да се съберат средства, с които  да се поемат режийните, да се плати тока.
Ниско битово ниво - това е най-често срещания начин на мислене напоследък. На дребно...

Никой изобщо не говори за заплати на висококвалифицираните учени, които работят там - тъй като те, така или иначе, един вид подаряват своя доброволен труд в името на развитието на националната наука. Напротив, техните символични заплати ще бъдат намалени драстично. Повече можете да прочетете тук.
НАО "Рожен" търси да назначи млад специалист за 186 евро заплата http://nao-rozhen.org/job/fr.htm - и мнозина от нас искрено се забавляваха с тази обява, нали?
Е, забава, забава - колко да е забава? 

Искам специално да се обърна към г-н финансовия министър, който публично заяви, че пари за БАН нямало да се дават.
Господин Министър,
не е вярно, че държавата няма възможност да спаси НАО "Рожен", защото още през 2010г. България приема национална пътна карта за научна инфраструктура (http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/top_menu/science/inf...). Обсерваторията е включена в нея чрез проекта РАЦИО „Регионален астрономически център за изследвания и образование" (http://nao-rozhen.org/projects/fr3.htm).
Идеята на този проект е обсерваторията да може да получава и европейски средства към издръжката си, включвайки се в международна мрежа от телескопи. Проектът трябваше да започне през 2011г., но и досега се намира на етап предпроектно проучаване, като според астрономите "няма индикации, че проектът ще бъде задвижен изобщо. Решението за финансирането му е в ръцете на Министерски Съвет и по никакъв начин не е обвързан с бюджета на БАН. Парите за проекта за 5 години не са много повече от отпуснатите за ремонт на спортната зала в Ямбол (пари, отпуснати чрез преструктуриране на сегашния републикански бюджет)."
Т.е. Министерски съвет по някаква причина НЕ ЖЕЛАЕ да позволи НАО "Рожен"да ползва Европейско финансиране и да продължи работата си. 

Не вярвам тази година Българската Коледа примерно да събира средства за българската наука.
А както сам премиерът Бойко Борисов е казал: "Тя (НАО "Рожен", бел. ред.) всяка година затваря и досега не е затворила. Защото не е затворила, затова не ме смущава."
Колегите от обсерваторията може би съвсем скоро ще поканят г-н Премиера "да среже лентата на закриването".

Колегите астрономи са многостранно развити личности и отлични футболисти! Те не спират да търсят всевъзможни начини да намерят средства - последното предложение можете да гледате тук Футболен отбор "Роженските мечки"

Напълно съм съгласна, че и нашата не е лесна. Събираме средства за болни от социално значими заболявания, пускаме кратки съобщения за Биг Брадър, за синя и зелена зона. Плащаме сметки на монополисти, на мобилни оператори, трябва да се яде, а идва тежка зима. Плащаме за детски градини и училища на децата си, за частни уроци, за следване в чужбина. Плащаме, плащаме... Държавата на практика я има само, когато трябва за нещо да й плащаме.

Но искам да ви призова - нека дарим сума по сметката на НАО "Рожен". Така вероятно ще можем и да ги спасим за месец-два...

ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАШИ ПРИЯТЕЛИ, ДАРИТЕЛИ И СПОНСОРИ


НАО-Рожен приема с благодарност спонсорски вноски и дарения по сметките на:
Съюз на Астрономите в България (САБ) – неправителствена организация, която обединява 
професионалните астрономи, любителите, учители и ученици с интерес към астрономията. 
Повече информация ще намерите на сайта на САБ: http://astro.shu-bg.net/sab/.
Сметка на Съюз на астрономите в България:
IBAN : BG41FINV 915 012 BGN0CGTJ
BIC  : FINVBGSF
Или по сметката на НАО-Рожен:
Сосиете Женерал Експресбанк
4700 Смолян
Бул. "България" - 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22
Институт по Астрономия
НАО-Рожен

Societe Generale Expressbank
4700 Smolyan
Blvd. "Bulgaria" - 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22
Institute of Astronomy
NAO-Rozhen


·        Вашето дарение ще помогне на НАО-Рожен да оцелее по време на кризата и да продължи да изпълнява своята мисия.

·        Всички дарители получават сертификат  “Приятели и дарители на Националната астрономическа обсерватория – Рожен”.

·        Дарителите се ползват с приоритет при посещения на Обсерваторията.

·        Имената на дарителите и дарените суми ще бъдат публикувани на сайта на НАО-Рожен. В случай, че дарителите желаят анонимност, техните имена няма да бъдат публикувани.

·        На страницата-списък на нашите приятели, дарители и спонсори ще бъдат експонирани фирмените знаци (лого) на компаниите-спонсори, заедно с линк към техните корпоративни интернет-страници.

Mоля, изпращайте информация (адрес, на който ще получите сертификата, лого на фирмата, линк към Вашия сайт и др.) на следният адрес: friends-of-nao@nao-rozhen.org


С уважение,

ст.н.с. д-р Таню Бонев
Директор




1 коментар:

  1. Развитието на проблема е от днес, 14.11.2012: "Обсерваторията в Рожен ще получи 120 000 лева от Министерство на земеделието и храните относно горите и 150 000 лева от МОСВ от двата договора, които се подписват. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с ръководството на обсерваторията и двамата ресорни министри, предаде репортер на Агенция „Фокус”." http://www.focus-news.net/?id=n1717644

    ОтговорИзтриване