понеделник, 13 февруари 2012 г.

"Родила съм три деца и изглеждам перфектно."/ "I gave birth to three children and look perfect"

Няма да ви губя времето с предисловия, но все пак, за да загрея почвата да ви кажа:
Винаги съм била привърженик на принципа "Всеки да прави това, което му се пие" ;-) сиреч животът си е мой, и ще правя каквото искам, стига да не преча на околните!
И друго искам да ви призная - опитвам се да спазвам този принцип. Е, не винаги успявам, но се старая.
Предполагам знаете, че съм социолог и се занимавам с научна работа, т.е. пристрастена съм към данни, доказателства и обосновани аргументи. Отдавна съм се научила, че преди да направя някакво обобщение, трябва да съм намерила минимум три (достоверни) източника, които да го потвърждават и затова съм непримирима към хора, които налагат на околните тяхната "истина" - израз на комплекс, егоизъм, невежество и каквото си поискате от сорта.
Свършвам с въведението. Ще ви разкажа (накратко, обещавам) една истинска история, но не от любов към жълтините и клюките, а защото много ясно изразява един определен тип на поведение, който лично аз никак не подкрепям - арогантното, агресивно незнание.

Скоро бях на един детски рожден ден - знаете колко е приятно. Майки си говорят за децата, за раждането, за възпитанието, смях, веселие, лежерно, времето минава неусетно. А дребните дечиня беснеят с почервенели бузи в детския клуб, смеят се и накрая разбира се не искат да си тръгват. Аз определено обичам тези веселби.
Докато си седяхме, майките, около масата с хапки и чаши вино, една много привлекателна, атрактивна жена почти непрекъснато повтаряше, че е майка на три деца (да са й живи и здрави!), че ги е родила за 5 години и че никак не и тежи майчинството. До тук добре, това е достойно за уважение!
Започна да не ми става толкова симпатична, когато започна да натяква, че всички на масата трябва да имаме задължително по три деца, иначе нещата не са напълно истински! Питаше всички: "Ти колко дечица имаш?, А, две. Е, задължително трябва да работите за трето." В края на рождения ден исках мигом, на бегом да се прибера, да приклещя Милото, за да зачена близнаци, та бързо да ги направя три! И в момента, докато ви пиша, чувам гласът й - "Три, задължително поне три, за 5 години!" Проглуши ми ушите, казвам ви!

Красивата майка на три деца често потвърждаваше очевидното, а именно че изглежда страхотно, въпреки, че има три деца! В един момент с гордост ми сподели, че не е кърмила нито едно от децата си. Предполагам, че не е кърмила, за да запази гръдните си силиконови импланти. Решението си е лично нейно, не се намесих, мълчах си и винаги ще си мълча по този въпрос. Още повече, че (слава Богу) не ни агитираше всички да си сложим импланти, което е истина, не бива да се отрича. Признавам.
Тази жена в някакъв момент каза също, че и трите й бременности са прекъснати по-рано от термина - по нейно желание (всички сме чували за тази практика, нали?). И това си е нейна работа, но ми изостри вниманието.
Сега идва важната част, заради която реших да ви пиша всичко това. 
В началото на разговора, признавам, аз се радвах на свежестта и тонуса на майката на три деца до момента, в който тя с гордост не ми призна, че е пушила и през трите си бременности! Изгледах я изпепеляващо, само липсата на всякакъв смисъл от реакция ме принуди да си замълча, а тя отговори: "Нищо им няма, бе човек!". Сякаш е била любопитна да разбере емпирично, нагледно, дали ще им има нещо!!! Дано нищо да им няма на децата наистина.

Аз съм бивш пушач и се разделих с този приятен навик, когато забременях с Амалия. Не се дразня от пушещите около мен, не мърморя, не възразявам да усещам мирис на цигари, но не ми се пуши. Не съм пушила по време и на двете си бременности и знам колко е вредно това за плода - чела съм доста по въпроса.Затова си позволявам да напиша и това "Конско".

Обръщам се към всички онези бъдещи майки, които възнамеряват да продължат да пушат докато са бременни: