четвъртък, 31 май 2012 г.

За да имаме избор!

Не съм писала от няколко седмици. След като днес преглеждах важните новини, сред които и информация за новите гърди на Азис, реших да си оправя вкуса като ви напиша с какво се захванах.
Знаете ли какво означава "демокрация"? Призовавам ви тук да ми напишете първата си асоциация! Уверявам ви, че сами ще се учудите от резултатите. Много лесно започнахме да използваме думи, без да вникваме в съдържанието им. Клишета, щампи, готови фрази - модерни, политически коректни, социално приемливи. Звучат добре, харесват ни, карат ни да се чустваме актуални. Обаче затова и не се разбираме особено добре помежду си. А и доста народ се е захванал с неща, от които не разбира. Напоследък, например, много хора се правят на социолози - конструират въпросници, провеждат изследвания, обобщават как българите правят това или онова! НЕ само това ами и публикуват, представят на научни конференции.  На това аз му казвам халтурка, псевдонаука, ама кой ме слуша... Срам голям, ви казвам. Ама за специалистите, защото виждат срама. Санкта симпличита, сиреч свещена простота. Да не се отплесвам от темата...

Аз и още няколко борбени душИ създадохме национално експертно обединение - НЕО с идеята да организираме Инициативен комитет за провеждане на референдум. За референдумите, сигурна съм, много сте чували, ама участвали ли сте? 
Не.
Ние искаме на национален референдум да зададем въпроса:
„Искате ли на следващите парламентарни избори на всички български граждани да бъде осигурена възможност за гласуване чрез Интернет?“
Повече за инициативата можете да разберете в интернет страницата ни neo-bg.org, както и в страницата и групата ни във социалната мрежа Facebook - (www.facebook.com/pages/%D0%9D%D0%95%D0%9E/239305629499006) и групата (www.facebook.com/groups/259376037484051/) ни във Фейсбук.

Имаме три месеца, за които да съберем скромните 500 000 подписа. Да, петстотин хиляди, половин милион - такъв е законът! И ние ще ги съберем, с вашата подкрепа.

Гласуването и чрез Интернет ще даде равен шанс на всички български граждани да упражнят бързо, евтино и лесно своето конституционно право на глас! Хората с увреждания, в неравностойно положение, сънародниците ни в чужбина, работещите, пътуващите, болните. Дори тези, на които не им се виси на опашка в дъжда. Всички би трябвало да имат избор!

Поверили сме парите и личните си данни на глобалната мрежа. Толкова ли е трудно да се намери начин да упражним и изборните си права чрез нея? В модерно общество, насочено към защитаване на гражданските ни права и правото на личен избор, възможността за онлайн гласуване е вече не привилегия, а необходимост. Дава ни се право да изпълним задълженията си към държавата, използвайки Интернет – можем да плащаме осигуровки, данъци, такси, сметки, да подаваме данъчни декларации и други официални документи онлайн, всички свързани с това да бъдем отговорни граждани на държавата, в която живеем. Защо упражняването на законното ни право на глас не може да става чрез Интернет? Не е ли редно да имаме възможност да упражняваме и гражданското си право си по същия начин? 

Разчитам на вас! Всички ние трябва да се погрижим за НАС, за да имаме избор! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар