понеделник, 6 февруари 2012 г.

Снежно бедствие, поледица, потоп. Проблемът си е наш, нали? /Snow disaster, frost, flood. The problem is ours, right?

Чудя се точно от къде да започна. Изненадана съм от снега, дъжда и поредните трагедии, които една обикновена българска зима причинява. Много от нещата, които си мисля, няма да ги напиша - бъдете сигурни.
Вече гледаме новините за село Бисер, където безотговорността, нехайството ... , продължете вие какво още ... , е, и поройните дъждове, направиха на хората това. Цялото село е напълно наводнено и вече се твърди, че трима души са загинали. Повече информация можете да прочетете тук. Дано новината за жертвите от наводнението да се окаже невярна!
Зловещо е! До последния момент хората не са имали информация, че е скъсана язовирната стена и ще ги залее водата... Ледената вода ги е заляла изведнъж!
Жертвите от наводнението са вече пет, потвърдено е официално.
Искрено съчувствам на тези хора, наистина не знам как, ако не го направи държавата, ние обикновените граждани ще можем да им помогнем.
Иначе преливат "четири значими язовира" и си мисля, че застрашените населени места трябва да бъдат евакуирани!

И на нас, обикновените столичани, също няма кой да помогне, макар че нашата зимна "приказка" изглежда доста лигава и нелепа в сравнение със скъсаната язовирна стена. Сигурно ще ви прозвучи нахално, но да кажа, че въпреки собствените ни усилия, лопати, сол, не успяхме да си помогнем. Най-обикновената ни уличка също е затрупана. И ние бедстваме, необходим е минимум поне час и половина изриване на сняг и лед, за да можем поне да излезем от къщите си. Лигльовци, нали, за какво изобщо не оплакваме? И аз така си казвам, ама на - излизането на вън си е авантюра. За археолозите може би ще бъде интересно да научат, че на нашата улица имаме няколко пласта вода в различни агрегатни състояния - около 15 см. - лед, върху него около 30 см. сняг, коловози, огромни камари сняг до оградите... Леле, като започне да се топи - тогава не ми се мисли...
http://www.razkritia.com - сняг снимки
Но винаги има надежда - снимката в ляво все още не е от нашата улица. Не трябва да губим надежда, нали?
Сигурно можем да постигнем такива резултати в следващите 1-2 дни.

Иначе Столична община полага "максимални усилия" да почисти града. Сигурна съм в това, а и всеки от вас, на когото му се налага да се придвижва в това време с кола сутрин, много добре знае. А пешеходците изобщо не мога да ги мисля - тяхната съдба е направо трагична! И е напълно възможно - ние, лигльовците, да бъдем надлежно наказани, сиреч глобени от Столичния инспекторат, защото не сме си изчистили тротоарите, които на практика нямаме.
Аз лично обявявам награда - ако някой успее да премине по нашата улица с лек автомобил с предно предаване и зимни губи - лично ще почерпя! За да бъда коректна все пак, разрешавам само 1 затъване. Ех, поне да минаваше някакъв градски транспорт - да знаете, че тия са баровци - които живеят на "пътна артерия" по която минава я дипломат, я високопоставен гост! Или поне автобус от ГТ-то.
Да ви попитам дали имате информация как можем да се обърнем към силите на Империята? Нищо, че сме на МачуПикчу в галактиката? Или спасение няма?!
Автор - неизвестен. "Пернишки снегорин"

За съжаление дори шеговитият тон изглежда неадекватен, не може да ми помогне за миг поне да забравя суровата действителност... Трябва да отида до аптеката.
Нашата е лесна, след няколко дни ще се изринем, евентуално. Ако не се изринем, все някога ще дойде пролетта и снегът ще се стопи.
Чудя се до кога така!? И дано все пак при вас зимата да е по-благосклонна, общината да е почистила навреме, а нашата затрупана улица да е една от малкото непочистени в града!

5 коментара:

  1. Писма от Аляска: днес, 07.02.2012 е още по-страшно! всички желаещи да отидат на работа, да плащат данъци, да способстват за повишаване на потреблението, в момента се опитват да изринат планините сняг на улицата. за съжаление собствените ни сили не са достатъчни. Някои лигльовци като мен трябва да отидат на физиотерапия, но друг път. Също така очаквам междусъседско напрежение защото ако се изрине едната част на уличката, се "появяват" снежни камари от другата страна и обратното... Може пък да си направим график - един ден на работа/до болницата/на пазар отива лявата част на улицата. Другия ден - дясната. Ех, как хубаво ще си живеем

    ОтговорИзтриване
  2. Писма от Аляска: историята се развива шеметно. Едва 14 часа е, а при нас - празненство! Народът ликува! Империята изпрати неочаквана помощ - по нашата улицата, по която от сутринта единствената възможност за прекосяване беше по въздуха, премина СНЕ-ГО-РИН! Оранжев на цвят!
    Радостта ми не може да бъде пълна, разбира се, защото докато пиша това, един съсед се опитва да отрие колата си от съседната улица. Чувам как буксува, как форсира двигателя. Виждам го как копае с лопатата. Само философията ме спасява от пълно отчаяние - защото винаги има едни, които са по-големи баровци! по-големци, по-успели, по-късметлии и съвсем случайно от гл. т. снегопочистването - ние, нашата мъничка забутана вътрешноквартална, сме по-напред в снегопочистването. Само трябва да махнем снега от входовете, но това е нищо работа. Отивам да помогна на съседа. И на вас пожелавам Империята да чуе молбите ви! И нека силата бъде с вас! Поклон прем Имперските снегорини! Дано дойдат скоро и при вас!

    ОтговорИзтриване
  3. Писма от Аляска: не било Империята, ами Съюзническите сили. или по-точно предприемчивият ум на един съсед. Сиреч как да се измъкнем от снежната прегръдка? Като си наемем багер и после ринем до припадък.

    т.е. зимата, снегът и поледицата наистина са си наш проблем. Успех!

    ОтговорИзтриване
  4. Писма от Аляска, седмица по-късно. Тъкмо се изринахме със собствени сили и отново трябва да се борим със снежната стихия. Боже, посред зима вали сняг! какво ще стане, когато започне да се топи - изобщо не искам и да мисля. Желая най-искрено на всички ви успех в неравната борба.

    ОтговорИзтриване
  5. Писма от Ниагарския водопад. Мечтая си, понеже времето сега е топло и слънчево, да не ни отнесе потопът. Тоновете сняг започнаха да се топят, стискам ви палци и дано живеете високо и далеч от водоеми.

    ОтговорИзтриване