четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Човешките чувства - удобни за употреба/ The human feelings - convenient for use

Обещах, че ще продължа темата за фалшификатите в мрежата.

Надявам се най-искрено, че тези ми усилия ще накарат вас, докато прекарвате времето си в  социалните мрежи да станете една идея по-критични към сърцераздирателните истории, с които ви приканват да споделите, да харесате, да подкрепите кауза. Пазете чувствата си, не реагирайте спонтанно.

Потресох се, когато във фейсбук различни групи или мои виртуални приятели призоваваха да покажа своята непримиримост към насилието срещу деца като копирам тази снимка на стената си. Чудовищно престъпление, наистина. Признавам ви, аз няма да мога да забравя личицето на това дете.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2077039/Katie-Ann-Guttridge-3-attacked-Leicester-nursery-2-year-old.html

Само, че снимката на това детенце, което всички вие добре познавате, е разпространена от британската преса. За съжаление то е съвсем истинско, претърпяло е насилие от друго дете в детската градина в Англия, не в България. Първоначално бях написала, че детенцето е бито от майка си, но само един от читателите беше коментирал, че това не е вярно! (не приемайте нищо безрезервно, така се поставят капаните)
А спомняте ли си снимката на оперираното момченце, цялото в лепенки, тръби. Със затворени очички и на апаратно дишане? Призивът беше всички ние да се молим то да се възстанови по-бързо.
http://wafflesatnoon.com/wp-content/uploads/2011/10/Boy-hospital.jpg
В един от източниците в Интернет се казва, че това е една от най-често споделяните снимки във Фейсбук. Истината е, че това е дете, което се е възстановило от операция през 2008 година в Одеса, Украйна. За първи път видях във ФБ тази снимка със следния текст "Това дете се нуждае от вашата молитва: (( Споделете в профилите си, повече хора да се помолят за него"

Бях провокирана да потърся оригиналите на тези снимки, за да се убедя за пореден път, че лошите практики в социалните мрежи се разпространяват масово, а ние, българите, явно не сме изпатили достатъчно, за да бъдем недоверчиви към това, което ни се поднася.

Призовавам ви, преди да се включите в безконечното споделяне на сърцераздирателни снимки, призиви срещу насилието над животни, деца, жени, помощ за пострадалите - помислете, истина ли е това, което ви се поднася или умело прикрита манипулация.
И пазете чувствата си. 

Совите не са това, което са, нали?

П.П. Благодаря на Константин Бъчваров за съдействието.

2 коментара: