сряда, 23 ноември 2011 г.

Лекарските грешки ... / Doctors' mistakes

Пиша ви по повод на поредната трагедия, лекарската грешка, довела до смъртта на родилка и нейното бебе...
Случаят се изняснява в момента, но обществото ни сякаш е готово с присъдата - лекарите са престъпници, бизнесмени, убийци!
От няколко дни във Фейсбук вирусно се разпространява следното послание: "Не ми е безразлично, че за по-малко от месец две млади жени починаха, заради лекарска немарливост, алчност и безхаберие! Моля ви хора не оставайте безразлични към това мародерство и кощунство в АГБ Шейново и не само там! Утре там може да бъдете вие, ваша съпруга, дъщеря, сестра, приятелка, в ръцете на тези бездушни търговци, комерсиални мошеници. Лекарите в Шейново искат допълнително и още, колкото може повече пари, пари, пари, само пари, за да си свършат работата, на която са на трудов договор и за която получават трудово възнаграждение. Ако вие не си вършите работата, ако извършвате нарушения, работодателя ви ще ви уволни, нали така? Всички ние сме работодатели на човечетата в бели престилки, от нашите заплати, чрез здравни осигуровки, те получават заплати... е нека да ги уволним, нека им потърсим отговорност... Искам тези хора да понесат отговорност, както дисциплинарна, така и морална и никога да не практикуват, за да престанат да убиват. Ако и ти си съгласен с гореизложеното, постави това съобщение на стената си.!"

Прочетете горния текст още веднъж, внимателно и съм убедена, че самите вие ще усетите къде точно са проблемите... Какво именно ни се внушава?!


Аз не съм безразлична към тази човешка трагедия, към пострадалите от лекарски грешки, към всички нас - пациентите, онкологично болните, нуждаещите се от спешни и скъпи интервенции! Всички ние - потърпевши, жертви на една престъпно неосъществена здравна "реформа"! Но не копирах това съобщение на стената си, защото ми звучи твърде общо и защото има за цел да ни използва... да използва една лична драма...


Разбира се, че не ми е безразлично. Много тъжно ми става - още едно почернено семейство, една млада жена и нейното бебе няма да се прегръщат, няма да споделят радостите си! Един баща остава сам... и няма да има шанс да отгледа детето си... Съчуствам му от все сърце!

Напоследък почти свикнах, че българските медии са особено настървени към човешките трагедии - навират камерите си в насълзените очи на хора, загубили близките си... Журналисти, които задават безумните си въпроси в момент, в който сякаш целият свят е притихнал от уважение към една скръб... Но у нас скръбта също е за продан, нали?

Парче, по парче ... опитвам се да сглобя пъзела...

Самата аз загубих първото си дете заради лекарска грешка. Вътре в себе си простих..., защото лекарите също са хора, медицината не е точна наука - има случаи, в които лекарят не успява да контролира всичко и цената е човешки живот. Висока, непосилна цена.


В един от коментарите под статията, читател казва, че не са се увеличили лекарските грешки, просто са се увеличили статиите по този въпрос. Оставам с впечатлението, че целенасочено, от известно време медиите моделират негативно обществено мнение срещу лекарското съсловие. Убедена съм в това, твърдя го с цялата си отговорност. Спомнете си изчитането на стенограма от подслушаните разговори между лекари - от висотата на парламентарната трибуна - без да се е произнесъл съд и без да е доказана категорично нечия вина?!?
А какво да кажем за това, че след година - две няма да има кой да ни прегледа? Няма да има кой да направи сложна операция? Ето ви някои факти: Все повече български лекари емигрират в чужбина. Според АФП все повече лекари от Източна Европа мигрират в ЕС, за да търсят работа.


Категорично не съм съгласна да поставяме всички лекари под един знаменател - не всички са комерсиални мошеници и убийци! Има съществена разлика между условията, при които се лекуват пациенти в държавни/общински и частни болници! В държавните и общинските здравни заведения лекарите са поставени в условия, които позволяват развитието на корупционни практики. 
Доброто здравеопазване се регулира от държавата!!! Това го запомнете добре и не позволявайте да се измества вниманието от реалния проблем!
Защо не стана възможно в България да функционират повече национални здравни фондове? Да има реална конкуренция между здравни заведения и здравноосигурителни фондове?
Защо здравните осигуровки се махнаха от НОИ и се прехвърлиха другаде?
Защо не се намали броя на болниците?
И един особено важен въпрос - защо на мен като пациент не ми се разрешава да отида по своя преценка да се лекувам в дадена болница, която има договор с НЗОК? Знаете, въведоха се лимити - заради тях лекарите ми казват - съжалявам, не мога да ви приема този месец - ако можете - изчакайте!


...
Най-вероятно парите за здравеопазване са изхарчени и един от удобните вариантите е да се внушава, че вината за калпавото ни здравеопазване е само и единствено у лекарите! 

Вчера, неделя, 28.11.2011г. в предаването "Нека говорят с Росен Петров" актьорът Любо Нейков разказа подобна на моята история. Той също не изпитва гняв и омраза, въпреки, че е загубил дете вследствие на лекарска грешка и подчерта, че не бива да поставяме генерални изводи, да поставяме всички под един знаменател. Този лекар, който веднъж е сгрешил, е помогнал на стотици хора преди Любо Нейков, помага и ще помага на много други. Лекарите в Шейново също. Замислете се, преди да съдите!

P.S. Докато търсех материали по темата, попаднах на един проект за Ефективността на съдебната система при решаване на дела вследствие на лекарска грешка Сигурно ще ви бъде интересно да го прочетете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар